Welcome
The house &
its surroundings
Accommodation &
rates
Word, image & sound
How to find us
Contact
Reservations
 
 
 

Wij spreken Nederlands We speak English 

Maison La Grande Combe
Hans & Nelleke Versteegen  
12480 St. Izaire
Tel: +33 (0) 565 99 45 01
  
GPS: 43.98685 , 2.65983

 

“Engeltjes op je tong”

cours culinaire 2010

kookweken op afspraak
met minimaal zes deelnemers 

o.l.v.

Nelleke Versteegen - van Luyn

met

originele en verrassende recepten o.a. uit Zuid-Frankrijk

Waarom?
Waarom deze cursus? Wel, omdat vele gasten mij dat gevraagd hebben. En omdat ik van koken houd.

Van eerlijk én heerlijk eten koken. Zolang als ik mij kan herinneren, ben ik geboeid geweest door het fenomeen: eten maken voor anderen. Ik ken niets dat mij zoveel voldoening geeft. Het is een bron van vreugde en een van de meest creatieve handelingen die er zijn. Het is een kunst die én heel alledaags en eenvoudig is, maar zich tegelijkertijd ook leent voor exclusieve en bijzondere creaties.

Toen ik eens een gesprek had met een Franse kok en hem vroeg wat hij van zijn vak vond, zei hij met zuidelijke felheid: “Mais Madame, c’est une passion”, dat wil zeggen: maar mevrouw, het is een hartstocht! En daarmee was wat hem betreft alles gezegd! (En wat mij betreft óók!) 

Kwaliteit
In de cursus is dat element dan ook terug te vinden, met “passie” eten koken. Met ingrediënten van topkwaliteit en met speciale regionale delicatessen. Overheerlijke recepten, waarvan sommige direct zijn overgeleverd uit de Zuid Franse boerenkeuken. (Er is niets leuker, dan samen met een oude boerin voor haar houtgestookte oven te zitten wachten, omdat de taart die in de oven staat elk kwartier gedraaid moet worden en ondertussen over haar recepten te praten.)

Het is voor mij essentieel, dat eten herkenbaar is, niet al te veel bewerkingen ondergaat en dat de smaak optimaal tot zijn recht komt. Eenvoud is ook hier het kenmerk van het ware. 

Tientallen recepten
Gedurende de week worden er een grote verscheidenheid aan gerechten behandeld. Wat dacht  u bijvoorbeeld van een terrine van Roquefort met gepocheerde peren in Rivesaltes? Of van een verrukkelijke moutarde de Dijon dressing op een typisch Aveyronese salade? Kalkoenfilet met een crême fraîche saus en een taart van amandelspijs in bladerdeeg? Een perfecte soufflée leren maken en een voortreffelijke pâté, diverse “amuses” en een romige ijstaart! En natuurlijk is dit lang niet alles. Tientallen recepten en vele manieren van klaarmaken passeren deze week de keuken en onze smaakpapillen. Want wij eten, gezeten aan een mooi gedekte tafel, al dat heerlijks vanzelfsprekend samen op en laten dat vergezeld gaan van voortreffelijke wijnen van o.a. Château Clément Termes uit de Gaillac.  

Tips, film en décoraties
Tijdens de cursus is er genoeg ruimte voor het behandelen van een aantal interessante en praktische tips, die het koken simpeler en leuker maken, het resultaat vergroten en de stress verminderen. Ook wordt er aandacht geschonken aan het mooi dekken van de tafel en het décoreren van de schotels met simpele middelen, maar met een groot effect.

Als er tijd en energie over is, kijken wij naar een prachtige film over de kunst van het koken en luisteren naar de ontstaansgeschiedenis van vele soorten voedsel en amusante verhalen hierover. Het behoort ook tot de mogelijkheden om in overleg te kiezen voor bijvoorbeeld een excursie naar de grotten van Roquefort, de beroemdste kaas van Frankrijk en/of samen een keer uit eten gaan naar een uitstekend restaurant met een typische “table à la campagne” maar dan op niveau!

Niet - alledaags
Het is uiteraard de bedoeling dat “het genieten” een grote plaats heeft in deze week.Genieten van het zijn op een mooie plek, van uitstekend voedsel, , het samen bezig zijn met zoiets plezierigs als ons dagelijks eten, je verdiepen in een alledaags iets (voeding) op een niet-alledaagse manier. Genieten is tenslotte een manier van leven.

 

Verdere informatie
Bij aankomst op La Grande Combe krijgt u het programma en zal dit worden toegelicht in de introductiebijeenkomst.
Iedere deelnemer krijgt ook een map waarin teksten, recepten en aantekeningen bewaard kunnen worden en meegenomen.
Het is handig als u in uw koffer een schort stopt en extra schrijfbenodigdheden.

Maximum aantal deelnemers: 8  personen

Kosten verblijf én cursus:   € 472,00 verblijf + € 200,00 cursus
                                       
(exclusief excursies)

“Of je iemand met woorden bereiken kunt of niet, of je contact met iemand kan maken of niet, als je iemand voedt, kun je altijd iets geven, al lijkt dat nog zo weinig”.

(Uit: Het geheim van het Kleine.)